Eindhoven naar Bologna // Transavia, vervoer naar stad, must-see’s

Bologna: een prachtige stad in het midden van Italië met een inwonersaantal van 380.000. Ooit een van de grootste steden van Europa is het vandaag de dag nog steeds een prachtige stad met een eeuwenoud centrum. Reis naar Bologna en bezoek de universiteitsstad waarnaar Spaghetti Bolognese is vernoemd.

Bewijs van de eerste nederzettingen gaat terug tot in zo’n 100 jaar voor het begin van de jaartelling. Daarna werd het gebied al vrij snel gecontroleerd door de Romeinen. Ze hebben hun sporen dan ook achtergelaten; de wegen in de binnenstad hebben nog veel weg van Romeinse steenplanning. Het bekende Romeinse rasterpatroon is in het centrum van Bologna nog goed te zien. In de middeleeuwen groeide Bologna verder door totdat het rond het einde van de dertiende eeuw voor honderd jaar lang de vijfde grootste stad van Europa was. Vanwege het centrum en de oude binnenstad is Bologna in 2000 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa; muzikale hoofdstad van Europa werd het in 2006.

Vanaf Eindhoven naar Bologna

Met Transavia kun je in het winterseizoen 2 keer per week (op maandag en op vrijdag) vliegen naar Bologna. Vanaf februari 2015 kun je 3x per week, en vanaf april 2015 zelfs 4x (dinsdag, donderdag, zaterdag, zondag) per week naar Bologna vliegen. Vliegen vanaf Eindhoven naar Bologna kan ook nog eens heel goedkoop. Als je de vlucht op de gunstige dagen boekt, dan kun je zelfs in het hoogseizoen voor een bedrag van rond de €120 een retourvlucht kopen. Transavia is overigens een prima vliegtuigmaatschappij, het is een 100% dochter van KLM. De vloot van het Nederlandse Transavia bestaat uit 40 Boeing 737-700/800 vliegtuigen.

Bologna Airport
Bologna Airport is met ruim 8,5 miljoen passagiers (2022) het zevende drukste vliegveld van Italië. Vliegveld Bologna vervoert jaarlijks dus bijna 2 keer zo veel passagiers als Eindhoven Airport. De luchthaven van Bologna heeft ook nog grote groeiplannen: er wordt flink geïnvesteerd in de terminal. Mocht je dus vanaf Eindhoven vliegen naar Bologna dan kom je niet aan op een klein regionaal vliegveld waar er bijna geen faciliteiten zijn. Je komt aan op een volwaardig vliegveld met faciliteiten vergelijkbaar met Eindhoven Airport. Vliegveld Bologna is dan zelfs nog een stukje groter. De Ierse prijsvechter Ryanair (ook zeer actief op vliegveld Eindhoven) heeft trouwens een grote basis op Bologna Airport.

Wat kun je doen in Bologna?

In Bologna is genoeg te doen! Om mee te beginnen, Bologna heeft een ontzettend rijk nachtleven. Aangezien de stad een universiteitsstad is (met de oudste universiteit ter wereld!), lopen er logischerwijs veel jonge mensen rond in de stad. Dit is de reden dat er veel clubs, kroegen en discotheken te vinden zijn in Bologna, zeker in de universiteitswijk.

Lamborghini fabriek / museum
Zo’n 15 kilometer ten noordwesten van de stad staat de Lamborghini fabriek. Bij de fabriek staat ook een museum van Lamborghini (€13 per persoon). Je kunt ook de fabriek van Lamborghini bekijken. Als je dit van tevoren boekt kun je  een kijkje nemen in de Lamborghini fabriek!

Historische gebouwen in Bologna
Je kunt in Bologna ook mooie gebouwen bezoeken. Het Piazza Maggiore is een goed voorbeeld hiervan. Het is een plein in het midden van de stad met allerlei historische gebouwen eromheen. Bijvoorbeeld Sint-Petroniusbasiliek, het Palazzo del Podestà en het Palazzo Re Enzo. Verder staat het kathedraal San Pietro twee straten meer naar het noorden toe. Eigenlijk is het hele centrum van Bologna heel erg mooi. Het is namelijk een echt oud-Italiaans centrum. Wil je dus die echte Italiaanse sfeer proeven, de echte oud-Italiaanse cultuur snuiven, dan is het centrum van Bologna de ideale plek! Behalve de bezienswaardigheden is rondlopen in het centrum van Bologna ook een aanrader! Het is ook van de redenen dat Bologna in 2000 cultuurstad van Europa was. Dus boek nu tickets binnenkort te vliegen naar Bologna!

Het montagnolapark
Ten slotte is het Montagnolapark ook het bezoeken waard. Het park is in het noorden van de stad te vinden. Het park staat vol met oude beelden, fonteinen, en er is een stadspoort te vinden. Ook zijn in de buurt van het Montagnolapark de ruïnes van een pauselijk kasteel te vinden.