Eindhoven naar Budapest // Wizz Air, vervoer naar stad & regio Budapest

Naar Budapest wordt gevlogen door slechts 1 maatschappij: Wizz Air. De goedkope Hongaarse maatschappij doet het goed, het is een grote gebruiker van Eindhoven Airport naar maar liefst 16 steden in Centraal en Oost-Europa. De route Eindhoven Budapest is een grote route voor Wizz Air, in het hoogseizoen vliegen ze de vlucht 2 keer per dag. Tegenwoordig vliegen steeds meer mensen naar Budapest. Dat is ook niet zo verwonderlijk; Budapest is een hele mooie stad. Budapest (ook wel Boedapest genoemd) is de grootste stad van Hongarije. Eigenlijk is het een samenstelling van twee steden: Boeda en Pest.

Wellicht ken je Wizz Air niet zo goed, maar het voldoet aan alle veiligheidseisen van zowel de Europese Unie als van Airbus. Ze vliegen met zeer nieuwe toestellen die gemiddeld rond de 5 jaar oud zijn.

Eindhoven Budapest met Wizz Air

Net als bij veel luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig, geldt bij Wizz Air ook dat je extra moet betalen voor het meenemen van ruimbagage. Handbagage is uiteraard gratis, ruimbagage echter niet. Per ingecheckt stuk moet €25 worden bijbetaald. Een retourtje kost dan dus €50 extra. Wizz Air is verder een uistekende maatschappij, de vlucht Eindhoven Budapest duurt precies 2 uur. Veel mensen kennen de Hongaarse prijsvechter niet, de maatschappij is dan ook opgericht in 2003. Het is sindsdien een grote low-cost vliegtuigmaatschappij geworden, vooral op verbindingen tussen oost en west Europa. Door nieuwe bestellingen zal de vloot eind 2017 uit meer dan 130 Airbus A320 en A321 vliegtuigen bestaan. De route Eindhoven Budapest bestaat al sinds september 2006 en de frequentie werd in juli 2010 opgeschroefd naar 11 keer per week. In de drukste zomermaanden is dit zelfs 2 keer per dag, dus 14 keer per week.

Budapest als stad en regio

Budapest wordt als stad wel eens het culturele centrum van Centraal Europa genoemd. De stad heeft dan ook een interessante geschiedenis. Eerst waren het namelijk twee aparte steden: Pest en Boeda. Boeda was vanaf 1361 de hoofdstad van het koninkrijk Hongarije. Toch is dit niet altijd zo gebleven. Het gebied werd veroverd door de Turken en daarna door de Oostenrijkers. In 1867 ontstond het Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Onder dit bewind (in 1873) werden de twee steden samengevoegd tot Budapest. Toen de Sovjet-Unie in 1989 uiteen viel, ontstond de staat Hongarije. Sindsdien heeft Budapest grote hervormingen doorgemaakt. De markteconomie heeft de stad zeker goed gedaan. Sindsdien is vooral de luchtvaart op gang gekomen, wat natuurlijk ook heeft geresulteerd in de route Eindhoven Budapest.

Bezienswaardigheden en Airport Budapest

Budapest is gelegen op een heuvelachtig gebied aan beide kanten van de Donau. Budapest Airport ligt aan de kant van Pest, ten oosten van de Donau. Dingen die je gezien en gedaan moet hebben zijn onder andere een avondwandeling op de citadel. Zo zie je de verlichte stad aan je voeten liggen, prachtig om te zien. Veel mensen noemen het parlementsgebouw het hoogtepunt, anderen vinden een rondvaart op de rivier de Donau het leukst om te doen in Budapest. Als je dan toch gaat vliegen naar Budapest, dan moet je eigenlijk ook de acht bruggen over de Donau bekijken. Budapest Airport ligt 12 kilometer ten zuidoosten van de stad. Lang was luchtvaartmaatschappij Malev een van de enige maatschappijen die op het vliegveld vloog, toen het in 2012 failliet ging had het een derde van de routes in bezit. Wizz Air heeft na het faillissement een groot aantal vluchten overgenomen. Ze vlogen toen al Eindhoven Budapest. Deze vluchten worden namelijk al vanaf 2006 uitgevoerd. Budapest Airport vervoerde in 2022 meer dan 12 miljoen passagiers.