Eindhoven naar Carcassonne // Ryanair, culinair Frankrijk, must-see’s

Carcassonne is een voormalige vestingstad in Zuid-Frankrijk. Het is zelfs de grootste vestingstad van Europa. Carcassonne heeft één van de meest indrukwekkende binnensteden van Frankrijk. Carcassonne is te vergelijken met een stad in een stad.

Vliegen naar Carcassonne

Als je vanuit Nederland wilt vliegen naar Carcassonne, vloog je vroeger met Ryanair vanaf Eindhoven Airport. In anderhalf uur kon je al naar de zuid-Franse stad. Helaas is de bestemming na 2015 geschrapt door Ryanair.

Carcassonne Airport

Mocht je vanaf Eindhoven Airport vliegen naar Carcassonne, dan is Carcassonne Airport je eindbestemming. Het vliegveld wordt ook wel Salvaza Airport genoemd. Het vliegveld heeft een aantal winkels en eetgelegenheden. Ryanair maakt op dit moment als enige maatschappij gebruik van het vliegveld, maar desondanks is het een komen en gaan van voornamelijk toeristen. Carcassonne ligt op ongeveer 3 kilometer rijden. Je kunt de stad bereiken per bus of auto. Hoewel Carcassonne een treinstation heeft, kun je niet vanaf het vliegveld met de trein naar Carcassonne. Tegenover het vliegveld kan er worden overnacht in een hotel.

Als je direct vervoer nodig hebt kun je besluiten om een auto te huren. Er zijn diverse autoverhuurbedrijven te vinden waar je een beroep op kunt doen. Je kunt vooraf ook een huurauto reserveren. Zo weet je zeker dat je een huurauto hebt. Er zijn ook taxi’s bij het vliegveld, maar door het grote aantal toeristen zijn er vaak niet voldoende taxi’s om te voldoen aan de vraag. Vanaf het vliegveld kost een ritje naar Carcassonne circa 12 euro. Je wordt dan afgezet in het centrum van de stad. Ook met het openbaar vervoer kun je vanaf het vliegveld naar de stad Carcassonne reizen. Er rijden helaas geen treinen, echter wel bussen. Dit kost €5 per persoon, kinderen tot 7 jaar zijn gratis.

Bezienswaardigheden in Carcassonne

De geschiedenis van de vestingstad gaat vele eeuwen terug. Dit komt mede omdat de stad op de route ligt tussen de Middellandse zee en de Atlantische oceaan. Als je de stad bezoekt is vooral het oude stadsgedeelte, de Cité, indrukwekkend. Het is één van de hoofdtrekpleisters van Carcassonne. ‘le cité’ heeft een drie kilometer lange muur met liefst 50 torens. Eenmaal je het met eigen ogen hebt gezien, zul je niet verbaasd zijn dat dit gedeelte van de stad op de werelderfgoedlijst van het UNESCO staat. Je kunt de Cité het beste te voet verkennen, maar je kunt er ook voor kiezen om je te laten rondrijden. De Cité is eigenlijk een stad in een stad, want hebt hier vele bezienswaardigheden. Veel mensen wonen er overigens niet, want de meeste gebouwen worden gebruikt als bar, restaurant of winkel.

Château Comtal wordt binnen de Cité gezien als de belangrijkste bezienswaardigheid. Mocht je binnenkort vliegen naar Carcassonne, dan moet je eigenlijk ook Dépôt Lapidaire bezoeken. Je komt hier veel te weten over de geschiedenis van Carcassonne. Een andere bezienswaardigheid binnen vesting is de St.-Nazaire Basiliek. In het andere stadsdeel, La Ville Basse genaamd, zijn ook veel gebouwen het bekijken waard. Zo wordt de kathedraal Saint Michael en de kerk Saint Vincent veel bezocht.

Ook op culinair vlak heeft Carcassonne veel te bieden. Veel eettentjes bieden een veelzijdig (Frans) menu. Naast de vele bezienswaardigheden kun je in de zomer cultuur snuiven wanneer er diverse festivals worden georganiseerd. Vooral in de maanden juli en augustus zijn er diverse culturele voorstellingen. Ook zijn er concerten, toneelvoorstellingen, straatanimatie en tal van andere activiteiten. Naast de vele activiteiten die je kunt ondernemen kun je ook een tochtje maken met de boot op de rivier de Aude. Zo kun je de stad vanaf het water bekijken en heerlijk genieten van het vaak mooie weer. Al met al is een Carcassonne een fantastische bestemming, vliegen naar Carcassonne kan al vanaf €60 retour!