Eindhoven naar Dublin // Ryanair, vervoer centrum Dublin, must-see’s

De Ierse hoofdstad Dublin die meer dan 1000 jaar geleden werd gesticht door de Vikingen is niet alleen een prachtige stad met een rijke geschiedenis, het is ook de stad van de Ierse rockband U2, de stad die in het Keltisch (Dubh Linn) ‘zwart water’ betekent, de Europese stad van Google en de stad met het zwarte IRA-verleden. Er is dus genoeg te ontdekken in de stad die vroeger een van de rijkste steden van Europa is. Dublin ligt aan de oostkant van het eiland. Ooit was het onderdeel van het Britse koninkrijk. Behalve een aantal kenmerkende gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk is ook het links rijden in Ierland een overblijfsel van de Britse overheersing. Ierland is onafhankelijk sinds 1937. Je kunt gemakkelijk van Eindhoven naar Dublin vliegen.

Vlieg vanaf Eindhoven naar Dublin

Als je ver genoeg van tevoren boekt op de goedkoopste dagen (ideaal is zo’n 2 weken van tevoren) dan kun met Ryanair je vanaf Eindhoven naar Dublin vliegen en terug voor slechts €70. Deze vlucht gaat iedere dag en duurt iets minder dan twee uur. Het vluchtnummer naar Dublin toe is FR1965, weer terug naar Eindhoven Airport is FR1964.

Dublin Airport

Na de vlucht van zo’n twee uur kom je aan op Dublin Airport. Het is een volwaardige luchthaven, verreweg de grootste van heel Ierland. Jaarlijks handelt het vliegveld bijna 29 miljoen passagiers af. Een indrukwekkend aantal aangezien er in Ierland slechts 4,3 miljoen mensen wonen. Je komt na de vlucht vanaf Eindhoven Airport (die wordt uitgevoerd door de eveneens Ierse prijsvechter Ryanair) aan in terminal 1 op Dublin Airport. De luchthaven ligt op zo’n 10 kilometer afstand van de Ierse hoofdstad Dublin. Met pendelbussen die dag en nacht af en aan rijden, kun je in een half uur in de stad zijn. Als je het goed doet, kun je dus van Eindhoven naar Dublin in in totaal 2,5 uur.

Bekijk op de website van vliegveld Dublin voor meer informatie over hoe je precies vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad Dublin reist.

Bezienswaardigheden in de stad Dublin

De Dublin Docklands zijn wel een van de leukste bezienswaardigheden in de stad Dublin. Het zijn ambitieuze nieuwbouwprojecten aan beide kanten van de rivier de Liffey. Deze rivier snijdt Dublin als het ware in twee stukken: noord en zuid. De crisis heeft Ierland en ook Dublin echter hard geraakt, de vraag is dus of alle plannen ooit zullen worden uitgevoerd. Grote bedrijven zoals Google hebben zich hier al gevestigd, er staan bovendien al grote conferentiecentra.

De Guinness fabriek Veel mensen die aan Ierland denken, denken direct aan whiskey en aan guinness. Het zijn twee alcoholische Ierse dranken die wereldwijd erg bekend zijn. In Dublin staat de oude brouwerij met een dakterras dat een prachtig uitzicht geeft over de stad Dublin. Dit is natuurlijk niet wat er leuk is aan de ∆Guinness storehouse: een rondleiding door de fabriek is het hoogtepunt. Het legt het complete brouwproces van A tot Z uit, met een tour door de binnenkant van het gebouw. De vorm van de binnenkant is overigens een pint. De rondleiding kost €16,50 per persoon, maar het is zeker de moeite waard!  Mocht je binnenkort vliegen naar Dublin: vergeet dan zeker niet om deze fabriek te bezoeken! Een afbeelding van de Guinness fabriek staat hierboven.

Het kasteel van Dublin Het Dublin castle is het kasteel van Dublin. Het staat in het oude centrum van de stad. Vele onderdelen van het kasteel stammen uit een andere periode. De meeste delen van het oorspronkelijk 13e eeuwse kasteel is ondertussen verwoest of ingestort in de brand van 1684, het enige zichtbare (en bovengrondse) deel van het oorspronkelijke kasteel is the record tower. Tegenwoordig is het nog steeds het centrum van de Ierse regering, het wordt ook gebruikt voor staatsaangelegenheden. Je kunt er rondleidingen in krijgen. Een afbeelding van het kasteel van Dublin staat onderaan deze pagina.

Jameson distilleerderij Het is vergelijkbaar met de Guinness fabriek, de Jameson Distellery. Jameson is de grootste whiskey producent van Ierland, de trekpleister waar we het hier over hebben is een oude whiskystokerij geweest. Hier leer je hoe je whiskey moet maken, je kunt er tevens Jameson whiskey kopen. In het bezoekerscentrum kun je je eigen naam op het label laten zetten, je houdt er een erg leuk souvenir aan over!

Kroegentocht in Dublin? Ben je gegrepen door de heerlijke drank die in Ierland wordt gebrouwen? Misschien ga je wel speciaal hiervoor vliegen naar Dublin. Dan kun je in het Temple Bar District een leuke kroegentocht doen! Het is het middelpunt van het nachtleven van Dublin. Gezellige Ierse pubs en als je geluk hebt (meestal in het weekend) ook live muziek van Ierse bandjes. Ze spelen klassiekers en traditionele Ierse muziek, het is natuurlijk de ultieme Ierse beleving die je wilt meemaken. Dat kan in Dublin