Eindhoven naar Lissabon // Transavia, Ryanair, vervoer centrum, must-see’s

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. Lisboa, zoals Lissabon in het Portugees heet, wordt gekenmerkt door een cocktail van vele culturen. Tijdens en na de Romeinse overheersing kwam de stad Lissabon echt tot ontplooiing. De stad telt circa 600.000 inwoner maar, met de buitenwijken en voorstreken erbij gerekend telt Lissabon ruim twee miljoen inwoners. De stad ligt aan de rivier de Taag en vlak bij de Atlantische Oceaan. Wil je een retourtje Eindhoven Lissabon boeken? Dan kan dit met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Vlieg van Eindhoven naar Lissabon

Als je vanaf Eindhoven Airport goedkoop wilt vliegen naar Lissabon zijn Ryanair en Transavia de enige mogelijkheden. In de wintermaanden vliegt Transavia vanuit Eindhoven niet vaak naar Lissabon, maar vanaf de lente en in de zomer gaan er veel vluchten naar Lissabon. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven Airport in de wintermaanden beduidend vaker (3x per week)  naar Lissabon. Vanaf eind maart vliegt Ryanair dagelijks vanaf Eindhoven naar de Portugese hoofdstad. Qua prijs verschillen de twee airlines niet zo veel van elkaar. Het vliegtuigtype is ook precies hetzelfde (Boeing 737-800). Als je een retourtje Eindhoven Lissabon boekt, dan ligt het dus vooral aan service aan boord, maar ook aan de service voor het boarden. Vind je service het verschil in de ticketprijs (zo’n €20) waard? Boek dan met Ryanair, dit zal ongeveer €80 kosten. De ticketprijzen van Transavia liggen rond de €100.

Lissabon Airport

Luchthaven Portela is het belangrijkste vliegveld in de regio. Vliegveld Lissabon ligt letterlijk midden in de stad.  Lissabon Airport wordt ook wel Aeroporto da Portela de Sacavém genoemd, de luchthaven handelt meer dan 20 miljoen passagiers af per jaar. Ter vergelijking: via Eindhoven Airport reizen ongeveer 4 miljoen passagiers per jaar. Het centrum van de stad Lissabon is op 7 kilometer afstand van vliegveld Lissabon. Met een taxi of een gehuurde auto ben je circa 15 minuten onderweg. Vanaf Eindhoven Airport vlieg je naar Portela Lissabon Airport in iets meer dan twee en een half uur. Sommige mensen zijn zelfs langer bezig om dat vliegticket Eindhoven Lissabon te boeken!

Je komt aan in terminal 2, waarvandaan het heel makkelijk reizen is. Je stapt eenvoudig over op de metro (die uiterlijk iedere 10 minuten arriveert). Een ritje kost €1,95, maar €0,50 van deze prijs zit hem in de soort OV chipkaart die je moet aanschaffen. Mocht je in Lissabon zelf nog met de metro reizen, dan hoef je deze €0,50 uiteraard niet meer te betalen. Een ritje naar het centrum vanaf Lissabon Airport duurt niet lang: in minder dan 30 minuten ben je er al. Kijk op de website van Lissabon Airport voor meer informatie.

Bezienswaardigheden in Lissabon

In Lissabon zijn er vanzelfsprekend verschillende wijken. Het verschil tussen deze wijken is echter vrij groot. In de ene wijk heb je voornamelijk oude gebouwen terwijl de andere wijk modern en rijk is.

  • Als je in Lissabon bent is het aan te raden om uit te stappen in de wijk Alfama, dit is in het centrum. De straten zijn hier zo smal dat het tramparcours hier enkelspoor is en de piepende trams hier de gevels bijna raken. Je kunt hier zo een paar uur dwalen over lange trappen en door de smalle steegjes met verrassende doorkijkjes naar de rivier de Taag. De rivier heeft vele prachtige bruggen en op de rivier varen vele schepen.
  • Naast Alfama zijn er vele andere bezienswaardige wijken zoals Baixa. Dit is een wijk met rechte straten en versierde gebouwen. Hier vind je ook pleinen zoals Praça dos Restauradores en Rossio.
  • Chiado is een andere wijk, dit staat dan weer bekend om zijn chique winkels. Als je van winkelen houd dan is dit echt een must-see! Je kunt uren winkelen in de lange winkelstraten in Chiado.
  • Bairro Alto is een ander stadsdeel. Hier vind je vooral oude gebouwen maar ook het bruisende nachtleven. Ben je jong en wil je uitgaan, dan is Bairro Alto dus the place to be!
  • Het rijke Lissabon is te vinden in de voorstad Belém. Hier vind je als toerist kloosters en statige paleizen. Deze dateren uit een tijd toen Portugal nog een heus wereldrijk was. In de gouden eeuwen van Portugal was Lissabon het handelshuis van Europa. Portugal had immers een voorname rol in deze periode met ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama en Henrique Navegador (Hendrik de Zeevaarder). De bloeiperiode van het land duurde tot in 1755. Het grootste deel van de stad werd toen verwoest door een aardbeving en de tsunami die erop volgde. Er vielen tienduizenden doden.

Fado
Fado is het Portugese levenslied. Fado kun je in zogenaamde ‘fadohuizen’ in Lissabon beluisteren. Het is een muziekstijl vol met emoties en melancholiek. De fado is in feite de Portugese versie van de blues. De goede fadoartiesten zijn te vinden in clubs in Alfama, maar ook in Bairro Alto. Hier zijn naast de vele fadohuizen ook jazzclubs te vinden. De faro openluchtconcerten in Bairro Alto zijn ook populair en deze kun je vaak gratis bezoeken. De hedendaagse clubs zijn ook in deze wijk te vinden.

Verschillende musea
Vanzelfsprekend zijn er ook diverse musea te vinden. Zo is Museu do Azulejo een aanrader. Hier vind je prachtige tegeldecoratie. Ook is Museu Nacional de Arte Antiga een bezoekje waard. In Museu Nacional de Arte Antiga vind je werken van grote meester-schilders. Langs de rivier de Taag is Museu da Electricidade een trekpleister. Dit gebouw, met ramen die kathedraal-achtig aan doet, is de voormalige energiecentrale van de stad.

Dit alles is dus binnen handbereik! Een retourtje Eindhoven Lissabon voor minder dan €100 is natuurlijk niet veel! Bovendien kun je ook nog met een Nederlandse vliegtuigmaatschappij vanaf een Nederlands vliegveld (Eindhoven Airport) naar de Portugese zon afreizen: kortom: boek nu dat retourtje Eindhoven Lissabon!