Eindhoven naar Madrid // Ryanair, vervoer naar centrum, must-see’s

Met ongeveer 3 miljoen inwoners is Madrid de grootste stad en tevens hoofdstad van Spanje. Het is een stad met talloze monumenten en musea. Veel verschillende maatschappijen vliegen vanaf vliegveld Eindhoven naar Madrid als onderdeel van een stedentrip. Dit is niet zo gek, aangezien er veel cultuur in Madrid te bewonderen is. Moderne gebouwen zoals het Bernabéu Stadion, oudere gebouwen zoals het kathedraal van Madrid maar ook gebouwen waar echte cultuur te bewonderen is, zoals het Museo Reins Sofia (met onder andere werken van Picasso). Een stad met leuke bezienswaardigheden voor iedereen!

Vliegen vanaf Eindhoven naar Madrid

Reizen naar Madrid is relatief goedkoop. Zo kun je met prijsvechter Ryanair vliegen vanaf Eindhoven naar Madrid. Vluchten vanuit Eindhoven naar Madrid gaan het hele jaar door. Zo heeft Ryanair drie keer per week een vlucht naar Madrid. Dit is op dinsdag, donderdag en zaterdag. De Ierse prijsvechter vliegt in ongeveer 2 uur met een Boeing 737-800 (189 zitplaatsen) naar de Spaanse hoofdstad. Als je goed boekt, dan kun je met Ryanair voor zo’n €60 al een retourtje Eindhoven Madrid boeken. Dan moet het natuurlijk ook wel precies goed uitkomen, een meer realistische prijs is dan ook €100. Alsnog niet veel geld voor een vlucht vanaf Eindhoven Airport naar Madrid Airport!

Madrid Airport

De luchthaven van Madrid, Madrid-Barajas, is de grootste luchthaven van Spanje. Madrid-Barajas (airport code: MAD) ligt ten noorden aan de rand van de stad. Het is een groot vliegveld, met ruim 50 miljoen passagiers per jaar (2022). Aangezien Madrid letterlik het centrum van Spanje is, vliegen er ook veel binnenlandse vluchten via Madrid Airport. In 2005 is de bouw van terminal 4 afgerond. Hierdoor is niet alleen de capaciteit van het vliegveld vergroot, het aantal vertragingen is ook drastisch gedaald. Als je gaat vliegen vanaf Eindhoven naar Madrid dan kom je op Madrid Barajas Airport ook aan in terminal 4. Terminal 4 is de grootste terminal in Europa.

Openbaar vervoer van Madrid Airport naar het centrum van de stad Madrid
In terminal 4 zit ook een treinstation, waarmee je in 30 minuten naar het centrumvan Madrid kunt reizen. De kosten hiervan zijn verwaarloosbaar: voor minder dan €3 ben je in het centrum van Madrid. Je kunt ook naar Madrid met de bus, dit gaat iets langzamer en kost ongeveer evenveel. Ten slotte is het ook nog mogelijk om met de metro van Madrid Airport naar het centrum van Madrid te reizen. Het openbaar vervoer in Madrid zelf is trouwens prima. Je kunt namelijk niet alleen gebruik maken van het Madrileense metronetwerk (de 3e grootste in Europa!), er rijden vele toeristenbussen door de stad.

Bezienswaardigheden in Madrid

De vele parken en tuinen in de stad zijn het bekijken waard. Het Retiro-park is een plek waar veel inwoners van de stad vertoeven. In een ander deel van de stad vind je het koninklijk paleis, dat vooral gebruikt wordt voor representatieve gelegenheden. Qua musea is het Museo del Prado een prachtige bezienswaardigheid. Er zijn werken te bezichtigen van Spaanse kunstenaars, maar je vindt er ook een zaal met schilderijen die zijn gemaakt door Hollandse meester-schilders. Als je van moderne kunst houdt, kun je het Museo Reins Sofia bezoeken, met onder meer werk van Picasso. Je zult in Madrid vele oude gebouwen tegenkomen, maar Madrid heeft ook genoeg moderne architectuur. Het Bernabéu stadion bijvoorbeeld.Hier kun je rondlopen op de middenstip, de presidentiële box bezichtigen, de trofeeën zaal bekijken of de kleedkamer aanschouwen waar hedendaagse sterren als Christiano Ronaldo, James Rodriguez en Gareth Bale zich voorbereiden op wedstrijden.

Een paar dagen nodig voor alle bekende bezienswaardigheden in Madrid
Mocht je gaan vliegen vanaf Eindhoven Airport naar Madrid, dan kun je het beste boeken voor een paar dagen. Om alle grotere bezienswaardigheden in Madrid af te gaan heb je namelijk minimaal 3/4 dagen nodig. Er staan een heleboel gebouwen in de verschillende wijken in Madrid. In het verleden woonden in Toledo (een van de wijken) christen, joden en moslims lange tijd vredig samen. Hier stond de stad ook om bekend. De imposante kathedraal van de stad (de Santa María la Real de La Almudena) en verlate synagoges zijn getuigen van dit verleden. Daarnaast is El Escorial aan te raden. Hier begint de Spaanse geschiedenis, waar koning Philips II een klooster liet bouwen. De grafkamer is het meest imposante van dit klooster. De stichter zelf alsook zijn vader Karel V liggen hier begraven.

Winkelen in Madrid
Verder zijn de centrale pleinen Plaza Mayor en Puerta del Sol zeker leuke bezienswaardigheden. Er gebeurt van alles op deze pleinen, je kunt er de echte Spaanse cultuur meemaken. In de buurt van de pleinen zijn veel winkeltjes waar je rustig kunt winkelen. Wat het winkelen in Madrid betreft moet je als Nederlander de Hollandse openingstijden uit het hoofd zetten. Net als in de rest van Spanje houdt men zich in de hoofdstad aan de siësta, wat inhoudt dat de winkels tussen twee en vijf uur ’s middags (soms) gesloten zijn. Alleen de grote warenhuisketens maken een uitzondering, maar hier gaat het geenszins op de typische en kenmerkende Madrileense winkels. ’s Avonds is het bruisende centrum van Madrid (en de pleinen) natuurlijk de plek waar je moet zijn. Eerst nemen veel Spanjaarden hier vaak nog wel eerst een drankje, want eigenlijk ga je voor half tien niet aan tafel. De temperatuur is ’s avonds misschien nog wel het lekkerst: een zwoele zomerwind met vaak een prima temperatuur. Ook in de winter kun je Madrid trouwens prima bezoeken. Er zijn namelijk veel bezienswaardigheden die je binnen kunt bewonderen. Hoewel het ook in Madrid koud kan zijn, is het in de winter nog altijd een stuk zonniger dan bij ons. Je ziet het: vliegen vanaf Eindhoven Airport naar Madrid is goedkoop, en er is een hoop te zien! Tot in de Spaanse hoofdstad!