Eindhoven naar Manchester // voetbal, trein vanaf vliegveld, must-see’s

Manchester (iets ten oosten van de Engelse stad ondiverpool) is een oude textielstad in centraal Engeland. De eerste geïndustrialiseerde stad ter wereld is tegenwoordig de thuisbasis van twee grote voetbalclubs: Manchester United en Manchester City. Het historisch centrum van de op vier na grootste stad van Engeland werd in de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. Zelfs na de tweede wereldoorlog hield het niet op: de IRA pleegde er verschillende aanslagen, wat wel leidde tot een reeks investeringen in de stad. Deze investeringen hebben geleid tot het moderne stadscentrum wat Manchester tegenwoordig heeft. Met Ryanair kun je heel voordelig vanaf Eindhoven naar Manchester vliegen!

Vlucht van Eindhoven naar Manchester Airport

Met de Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair kun je vier keer per week vanaf Eindhoven naar Manchester vliegen. Vliegen naar Manchester kan heel goedkoop: als je op de goede dagen boekt dan zou je voor €20 kunnen vliegen naar Manchester. Een retourtje kost dan dus zo’n €40. De dagen dat je kunt vliegen zijn op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. In zo’n 75 minuten vlieg je naar Manchester met vlucht FR3235, terug naar Eindhoven Airport is FR3234.

Vliegen van Eindhoven naar Manchester Airport kan tegenwoordig heel goedkoop. Voor minder dan €50 (inclusief belastingen) heb je soms al een retourticket. De trein naar het centrum kost dan zo’n €20 extra.

Manchester Airport

Manchester Airport is een druk vliegveld. Het ligt zo’n 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Manchester. Met 23 miljoen passagiers per jaar (2022) is het zo’n 5x zo groot als Eindhoven Airport. Het vliegveld is in 1938 opgericht, de eerste lijndienst werd bij de opening uitgevoerd door de KLM, naar Amsterdam Airport. Tegenwoordig wordt er vanaf meer vliegvelden gevlogen in Nederland dan alleen Schiphol. Je hebt verbinding van Eindhoven naar Manchester.

Manchester Airport is een prima vliegveld, Ryanair gebruikt vooral terminal 3. Mocht je dus vanaf Eindhoven vliegen naar Manchester, dan kom je met Ryanair aan in de nieuwste terminal.Tussen terminal 1 en 2 ligt het treinstation van Manchester Airport. Hoewel er nu geen directe verbinding is naar Londen, wordt er op het moment wel gewerkt aan plannen om een hogesnelheidslijn onder de luchthaven aan te leggen. Momenteel zijn er alleen directe verbindingen met treinstations in noord Engeland, zoals naar Edinburgh. De verbinding met het centrum van Manchester is overigens prima. Binnen 20 minuten kun je voor minder dan £8 (zo’n €11) reizen naar Manchester Piccadilly station, een station gelegen in het zuidelijk deel van het centrum van Manchester Ook Manchester Victoria Station (een station in het noordelijke deel van het centrum) kost £8 voor een retourtje (vanaf Manchester Airport). Deze reis duurt wel iets langer: reken op 45 tot 65 minuten. Een retourtje met de trein vanaf Manchester Airport naar het centrum van Manchester kost dus ongeveer evenveel als een enkeltje vanaf Eindhoven Airport!

Geschiedenis van de stad Manchester

De naam Manchester komt van een Romeins fort dat rond de 1e eeuw na Christus de basis heeft gelegd van de huidige stad: Mamucium was de naam van dat fort. Het bleef de komende 1000 jaar bij een klein dorpje. In 1282 wordt er voor het eerst geschreven over een markt, Vlaamse wevers zorgen via deze markt in de 14e eeuw voor hoogwaardige textiel in Manchester. Dit feit wordt gezien als de basis voor ‘Manchester textielstad’. In 1421 werd de kerk van Manchester gebouwd: dit is tegenwoordig het kathedraal van Manchester. Textiel werd in Manchester in de loop der jaren belangrijker, zeker toen de rivier de Irwell (die dwars door de stad heen stroomt) gereed werd gemaakt voor de scheepvaart. Dit heeft ook bijgedragen aan de opkomst van de industriële revolutie. Manchester wordt gezien als de eerste geïndustrialiseerde stad ter wereld. De textielfabrieken was toen op zijn top. De Irwell de is hierbij erg belangrijk geweest.

Tijdens en na de tweede wereldoorlog
Tijdens de tweede wereldoorlog werd Manchester flink gemobiliseerd. De stad werd het centrum van de Engelse oorlogsindustrie. Textielfabrieken werden omgedoopt tot bomfabrieken en alle industrie stond in het teken van de oorlog. Als gevolg hiervan werd Manchester hevig gebombardeerd door de Duitsers. In december 1940 werd het historisch centrum grotendeels verwoest. Na de oorlog raakte de regio in verval, de zware industrie vestigde zich ergens anders in Engeland.

Manchester is altijd een doelwit geweest van terroristische aanslagen van de Ierse republikeinen. De IRA, de Irish Republican Army, was erg actief in Manchester. Na de laatste bomaanslag in 1996, die zware schade aan de stad toebracht, kwam er een investeringsgolf op gang. Je kunt dus wel stellen dat die bomaanslag de stad goed heeft gedaan. Manchester heeft nu een modern stadshart: dit zie je ook aan de bevolkingsgroei in Manchester de afgelopen jaren. Het aantal inwoners in de agglomeratie Manchester (Greater Manchester) gaat hard omhoog: er wonen nu zo’n 2,7 miljoen mensen.

Bezienswaardigheden in Manchester

Het kathedraal van Manchester is een van de grotere bezienswaardigheden in de stad. Het gebouw werd al gebouwd in 1215, de kerk is echter in de loop der jaren een bouwproject geweest. In de 14e eeuw kreeg de kerk een Gotische stijl. In 1847 werd het een kathedraal, toen het bisdom Manchester werd opgericht. De kerk raakte in 1940 nog zwaar beschadigd door bombardementen van de Duitsers. Er is een ‘vistor’s centre’ waar je een aantal indrukwekkende dingen kan zien.

Het Museum of Science and Industry is een museum in Manchester dat de industrie en de wetenschap van de stad uitlicht. Het is een van de hoofdbezienswaardigheden in Manchester, met onder andere het oudste nog bestaande stationsgebouw ter wereld. Het omvat ook the Air and Space Hall, waar vliegtuigen staan van de vliegtuigbouwer Avro.

Mocht je vliegen naar Manchester, dan moet je ook zeker even langs de stadions van zowel Manchester City en Manchester United gaan. Het stadion van United heet Old Trafford. Het is mogelijk om een tour te doen door het stadion van de club van Louis van Gaal, voor £18. Dat is omgerekend zo’n €25. Studenten en kinderen krijgen korting. Er is ook een museum te bezoeken in het stadion van The red Devils, waar meer dan 75.000 toeschouwers in kunnen. Je kunt natuurlijk ook naar een wedstrijd van Manchester United. Het stadion van Manchester City heet het Etihad Stadium. Dit kleinere stadion is gebouwd in 2002. Een tour in dit stadion is iets goedkoper: £15.